Реално направени разходи по организацията и провеждането на изборите за Народно събрание на 05.10.2014г. извън страната

Повод за настоящата публикация са подвеждащи твърдения на  г-н Данаил КИРИЛОВ председател на ПРАВНА КОМИСИЯ, направени пред МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ Бойко Борисов на 26 април 2016, на съвместна среща на парламентарни групи.

 

ЧЕТИРИДЕСЕТ И ТРЕТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЗАСЕДАНИЕ

ЗАСЕДАНИЕ

при председателя на Народното събрание госпожа Цецка Цачева с участието на министьр председателя Бойко Борисов и представители на парламентарните групи на ГЕРБ, АБВ, ПФ и РБ във връзка с Изборния кодекс
Вторник, 26 април 2016 г. Начало 9, 00 ч.

ДАНАИЛ КИРИЛОВ: Върнахме дебата на ниво работна група преди Правната комисия. В работната група участваха Министерството на външните работи, участваше лично съветникът на министъра на външните работи заедно с представител на Правната дирекция. Уточнявам, че този вариант, който сега се установи, за Министерството на външните рабош е най-удобен, най-бърз, най-икономичен и най­ евтин. Няма да влизам в детайли колко струва откриването на една секция в коя да е столица.

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Кажи, да се знае.

ДАНАИЛ КИРИЛОВ: Между 7 и 10 хил. евро – това е най­ ниската цена за правото на глас на средно 100 човека в една секция. Говорим за цялата територия, като ние имаме концентрация по 40 секции в Щатите, във Великобритания и в Испания.

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Казвай ги тези работи, да не се излагаме. (Реплики. Оживление.)

Съгласно информация, получена от МВНР (приложен документ) общият разход за 428 избирателни секции извън страната възлиза на 1 467 272 лева или 3428 лева на изборна секция (избори за Народно събрание на 05.10.2014г. извън страната).

Общият брой подадени гласове е  144 208 или разход от   на глас от 10 лева и 17 ст.

В разходите за избори неправомерно са включени такива за Международен пресцентър в София 85 259 лева, без отношение към провеждането на изборите в чужбина.

По-голямата част от разходите са направени за командировъчни на държавни служители : 775 954 лева или 53% от всички разходи. Голяма част от тази сума можеше да се спести, ако МВнР бе посочил за свой представител в СИК местен български гражданин (възможност, предвидена от ИК, но недостатъчно използвана до сега).

Упражняването на избирателните права от българските граждани в чужбина не е самоцел, не е скъпоструващо мероприятие за удовлетворяване на абстрактни принципи. С промените в изборното законодателство, изборният процес извън страната придоби нови измерения. Днес (2014г. б.р.) той трябва да се разглежда и като ефикасен инструмент за провеждане на национална политика относно българските общности в чужбина по задържането им в националната орбита. Ресурсът, който страната мобилизира по организацията на изборите в чужбина трябва да се оценява именно в тази светлина : пълен текст.

А ето и реалните разходи по провеждането на изборите за Народно събрание на 05.10.2014г. извън страната. Информацията е получена от МВнР съгласно Закона за достъп до обществена информация

Download (PDF, 593KB)

 


Comments

Реално направени разходи по организацията и провеждането на изборите за Народно събрание на 05.10.2014г. извън страната — 4 Comments

 1. Здравейте ,
  не съм сигурна от къде идват тези цифри , но ми звучат малко нереални .
  Аз живея във Флорида и през 2004 изборите бяха в заведение което ние притежавахме .
  1. всичко беше на доброволни начала – никой не е заплащал нищо на никого
  2. Залата беше абсолютно безплатна
  3. Нямаше никакви технически или други разходи
  4. Мястото за гласуване също беше пригодено от нас – без пари .
  5. Само един представител от БГ имаше за 1 ден – не съм сигурна колко пари това ще струва .
  Общо взето това беше и все още е практика в САЩ през последните 18 години . Разходите трябва да са минимални , почти никакви . От къде идват тези големи суми . Трябва да се разгледа много по обстойно .

 2. Pingback: Всичко, което искахте да знаете за изборите зад граница, но ви беше страх да попитате | Тропчо

 3. Pingback: Всичко, което искахте да знаете за изборите зад граница, но ви беше страх да попитате | Тропчо

 4. Pingback: Митове и истини за изборите | Философският клуб

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *