Проект за забрана на гласуването в чужбина – внесено за публична консултация на 3 април 2017

На 3 април 2017 г Министерството на правосъдието публикува законопроект за допълнение към Закона за  българското гражданство.

Под прикритието на т.нар. уседналост”, която се предлага да се въведе за национални избори, всъщност се цели да се постигне това, което никое българско правителство през последните 28 години не посмя да направи – да лиши част от българската нация от фундаментално конституционно право и като следствие да отроди 1,5млн. български граждани, живеещи трайно извън страната.

Последва бърза реакция на български организации в чужбина, вследствие на което скандалният Законопроект бе оттеглен на 5 април. Министър Павлова хвърли цялата вина върху директора на Дирекция “Съвет по законодателството” Любомир Талев, който вече е освободен от поста.

“Министерството приема, че действията на служителя са умишлени, с цел злепоставяне на институцията, тъй като каченият законопроект не е бил съгласуван с министъра. Министерството на правосъдието сваля Проекта от обществено обсъждане, заради констатирани от министъра несъвършенства в текстовете, мотивите към проекта и несъответствия с Конституцията”, се казва в съобщението на правосъдното министерство.

Предлагаме на вашето внимание скандалните текстове, които бяха свалени от сайта http://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=2628

Партиите и лицата, стоящи зад тази акция се пазят в тайна от служебното правителство на президента Радев.

Download (DOCX, 23KB)

Download (DOCX, 24KB)

Download (DOC, 122KB)

Download (PDF, 456KB)


Comments

Проект за забрана на гласуването в чужбина – внесено за публична консултация на 3 април 2017 — 2 Comments

  1. Хубаво е, че са свалили законопроекта за допълнение към Закона за българското гражданство. И сега какво? И без да има такъв закон, броят на българите в чужбина, участващи в изборния процес е символичен и се свежда винаги до незначителните 2-3%.

    Не е нужно някой да ни ограничава правата. Ние самите нехаем за тях. Дайте да видим какво може да се промени в тази посока, така че на следващите избори да се удвои броя на българите в чужбина, участвали в изборния процес.

    Помощ от парламентарно представените сили не трябва да се очаква. Ясно е, че за тях гласовете от чужбина са нежелани, защо нямат възможности за контрол над този вот. Това е и основната причина да не улеснява гласовуването зад граница, а не 60-те хиляди гласа от Турция. С тях и без тях е все тая, ако успеете да направите така, че 1 милион българи зад граница да участват в следващите избори.

  2. Моля да ме поправите ако греша, но на референдума вече имаше уседналост и това нямаше никакво отражение на изборите в чужбина. Имаш лична карта = имаш постоянен адрес в България = имаш уседналост. Т.е. уседналостта е безсмислена. Или някъде бъркам?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *