Липса на машина за биометрични данни в посолството на Република България в Канбера, Австралия

До:

г-н Н. Младенов, Министър на МВнР

Копие до:

г-н С. Дянков
Министър на българите в чужбина

Обществени съвети на българите в чужбина

20.01.2012 г.

Относно: Липса на машина за биометрични данни в посолството на Република България в

Канбера, Австралия

Уважаеми г-н Младенов,

Общественият съвет на българите в Австралия констатира липсата на машина за биометрични данни в посолството на Република България в Канбера, Австралия и бихме искали да разберем дали и кога можете да поемете ангажимент за нейното предоставяне.

Поради липсата на такава машина много българи не успяха да подновят изтеклите си документи за самолиност и бяха лишени от правото си на глас по време на изборите, включително и да подадат така противоречивите заявления за гласуване.

Също така смятаме, че правата на българите в чужбина за придобиване и разполагане с български документ продължават да бъдат нарушaвани, защото пасаваните, издавани от посолството ни, са временно решение, а процедурата за издаване на документ за самоличност чрез посолството може да се протичи с години, каквито парадоксални случаи сме имали в нашата общност, поради ограничената до два пъти в годината дипломатическа поща.

Бихме желали да получим писмен отговор за вашето становище по горепосочения проблем и искрено се надяваме да можете да предоставите машина за биометрични данни в посолството на Република България в Канбера, Австралия възможно най- скоро.

Преходен обществен съвет на българите в Австралия,

Тася Тасова (координатор):

Жулиета Пеева

Милен Караиванов

Comments are closed.