Обръщение от Временните обществени съвети на българите в чужбина – 13 Октомври 2011

2011.10.13

 

Обръщение
Временните обществени съвети следят с изключителна тревога сериозните проблеми по подготовката на изборите в чужбина за президент и вицепрезидент на Република България.

При изготвянето на Изборния кодекс бяха взети под внимание едва нищожна част от предложенията на представителите на Обществените съвети и българите зад граница. В следствие на това, тази есен събираме горчивите плодове от всички пропуски в работата на институциите, отговарящи за изборите в чужбина. В САЩ, Германия, Франция, Италия и в редица други държави възможностите за упражняване на конституционното право на гласоподаване на българските граждани е силно ограничено.

Като кулминация, на  8 октомври 2011 г. МВнР публикува на своята интернет страница постоянните адреси на повече от 36 000 български граждани, живеещи в чужбина. Този противозаконен акт – в нарушение на Закона за защита на личните данни – за съжаление, е съвсем логично продължение на хаотичните действия и некомпетентност, демонстрирани в последните дни както от ЦИК, така и от МВнР по отношение на изборите в чужбина.

С нашите въпроси, тревоги и критики предизвикахме Министерството на външните работи да направи специален брифинг на 11 октомври за проблемите по организацията на изборите в чужбина.

В отговори на въпросите от Обществените съвети, зададени от Eurochicago.com – най-цитираното българско издание в САЩ –  и инициативата „Искаме да гласуваме” проличава, че МВнР недопустимо отказва да признае проблеми от изключителна важност.  От министерството се опитват да прехвърлят отговорността за провала на целия изборен процес в чужбина на „ниска активност от страна на българите зад граница”. Като доказателство за това МВнР цитира две почти индентични и по наши сведения поръчани писма.

Още един път заявяваме: „Искаме положителни промени в Родината, искаме да гласуваме!“ Отказът да се поеме отговорност за  допуснатите нарушения показва, че поради некомпетентност или умишленост основни права на стотици хиляди българи по света ще продължат да бъдат пренебрегвани.

Временните обществени съвети с голямо внимание ще следим свиканата извънредна сесия за парламентарен контрол. На тази сесия ще очакваме да се посочат пътищата за разрешаване на недомислиците, за да се спасят изборите в чужбина, които поради недопустими пропуски е възможно дори да бъдат касирани.

Временните обществени съвети се обръщаме към медиите в България да отделят  внимание на тази изключително важна тема, засягаща около 1/7 (една седма) от българските избиратели. До няколко дни  ще обявим пресконференция, посветена на изборите в чужбина.  Очакваме въпроси към Временните обществени съвети за пресконференцията.

 

България не свършва на гранично-пропускателния пункт.

България е там, където има българи !

 

 

 

Официален сайт : www.globalbulgaria.org

E-mail bg.asso@free.fr

 

Тася Тасева, Австралия (Сидни)

Божидар Попов, Бразилия (Сао Пауло)

Красимир Гаджоков, Канада (Торонто)

Стоян Чонев, Канада (Монреал)

Петранка Стаматова, САЩ (Чикаго)

Димитър Иванов, Швейцария (Цюрих)

Димитрина Ланг, Германия (Мюнхен)

Галя Стоянова, Германия (Мюнхен)

Лидия Фауст, Германия (Щутгарт)

Данаил Дамянов (Лил)

Ивелина Славкова, Франция (Марсилия)

Златина Иванова, Франция (Марсилия)

Александър Тодоров, Франция (Марсилия)

Стефан Mанов, Франция (Тулуза)

Любомир Гаврилов,  Франция (Тулуза)

Атанас Чобанов, Франция (Париж)

Павел Цанков, Франция (Париж)

Comments are closed.