Обръщение във връзка с публикуването на лични данни на българите от чужбина на Интернет страницата на МВнР

9 Октомври 2011

 

На 8 Октомври МВнР публикува на своята Интернет страница, в нарушение на Закона за защита на личните данни, имената и постоянните адреси на 36 081 български граждани живеещи в чужбина. Този незаконен акт на МВнР е уви логично продължение на хаотичните действия в последните дни както на ЦИК, така и на МВнР, имащи за резултат затрудняване на вота в чужбина и нарушаване на фундаментални конституционни права на българите живеещи зад граница.

Проверка на публикувания от MВнР списък на заявилите намерение за гласуване в чужбина показва, че десетки редовно подадени заявления за гласуване от българи в Европа и САЩ не са били взети предвид, докато същевременно в южната ни съседка са регистрирани по няколко пъти едни и същи лица с очевидно фалшиви заявления (реистрирани са над 1500 такива заявления). Това има за непосредствен ефект драстично намаляване, с над 30%, на броя градове с изборни секции в Европа и САЩ спрямо последните избори през 2009.  Дори в градове, в които всички възможни и невъзможни изисквания на закона бяха изпълнени, изборни секции не бяха открити : Флоренция, Лил, Марсилия,  Дармщад, Магдебург, Хамбург, Сургут… списъкът е дълъг.·Градове· като Барцелона, където наскоро бе назначен и почетен консул,· въобще пък изчезнаха от изборната карта с 0 подадени заявления според МВнР.

Дали всички тези действия нямат за по-далечна цел евентуално касиране на гласуването в чужбина?

Очевидно е, че тези контрапродуктивни резултати се дължат именно на промените в изборното законодателство, приети на доверие от мнозинството народни представители.  Вносителите на Изборния кодекс следва да понесат своята политическа отговорност!

Настоящата система за фактически активна регистрация  в чужбина, освен че противоречи на конституционната норма за равнопоставеност на избирателите, е занапред напълно компрометирана.

Дори днес, над 600 хиляди български граждани добросъвестно са декларирали пред българската администрация своя настоящ адрес в чужбина. Крайно време е държавата да използва тази старателно прикривана информация налична в регистрите на населението, както за отваряне на избирателни секции в чужбина, така и за да съставя избирателните списъци там по настоящ адрес.

Призоваваме отново народните представители и правителството, за спешни промени на гласуването в чужбина и съставяне на постоянни избирателни списъци в чужбина по настоящ адрес, и след надлежно регистриране.

 

България не свършва на гранично-пропускателния пункт.

България е там, където има българи !

 

 

Временни Обществени съвети на българите в чужбина

 

Официален сайт : www.globalbulgaria.org

E-mail bg.asso@free.fr

 

Тася Тасова, Австралия (Сидни)

Божидар Попов, Бразилия (Сао Пауло)

Красимир Гаджоков, Канада (Торонто)

Стоян Чонев, Канада (Монреал)

Петранка Стаматова, САЩ (Чикаго)

Димитър Иванов, Швейцария (Цюрих)

Димитрина Ланг, Германия (Мюнхен)

Галя Стоянова, Германия (Мюнхен)

Лидия Фауст, Германия (Щутгарт)

Данаил Дамянов (Лил)

Ивелина Славкова, Франция (Марсилия)

Златина Иванова, Франция (Марсилия)

Александър Тодоров, Франция (Марсилия)

Стефан Mанов, Франция (Тулуза)

Любомир Гаврилов, координатор, Франция (Тулуза)

Атанас Чобанов, Франция (Париж)

Павел Цанков, Франция (Париж)

Comments are closed.