Отворено писмо, във връзка с предстоящeто посещение на Вицепpeзидента на Република България в Кралство Испания, град Малага /Андалусия/ през месец април 2015 г.

25 февруари 2015 г.

До Вицепрезидента Република България

Нейно превъзходителство г-жа Маргарита Попова

До Администрацията на Вицепрезидента на Република България

Уважаема г-жо Вицепрезидент на Република България,

Уважаеми госпожи и господа,

Група български организации и асоциации на българи, живеещи в град Малага /Испания/, обединихме усилията си в рамките на проект за подпомагане и популяризиране на българската писменост , бит и култура на територията на втората приемна родина на нашите деца – Испания. Казвам това, уповавайки се на факта ,че масово след 2003 г. нашите деца са раждани и отглеждани тук. Те приемат за своя родина държавата, в която се одглеждат и изучават и наша главна задача на нас, техните родители, е да научим децата си да знаят от къде идват техните корени и майчин език. Българските асоциации и училища спомагат за това нашите деца раждани в Испания да милеят за майчин език и за земята на техните корени.

Ще дойде момент в Европа, в който всички ще трябва да се върнат и тези пораснали вече наши деца трябва да знаят български език и да са грамотни, защото може би някои от тях ще са бъдещите управници на Република България! Сега разбирате, че нямаме моралното право всеки да мисли   само за своята асоциация и бългаерско училище, че нямаме моралното право да си мислим, че можем да сме по-способни от останалите, че трябва да обединим усилията си и ведъж завинаги да разберем, че един човек колкото и да е велик, никога не може сам да постигне това, което можем да постигнем, гледайки в една посока. Затова ви призовавам да убединим усилията си за постигане на едни по-добри резултати и диалог с нас – българите живеещи в чужбина!

След като всичките четири български асоциации, регистрирани на територията на град Малага са уведомени за вашата визита в града и е организирана кампания за разгласяването сред максимален брой български  граждани, живущи на територията на област Андалусия за тази ваша визита, смея да твърдя, че определено се наблюдава голям интерес към предстоящата ни среща с вас!

Имайки впредвид факта ,че за да се срещнат с вас ще дойдат хора от цялата област най-добре е по възможност да ни отделите време в програмата си в ранният следобед /имам предвид времето от 15 до 17 часа/. Ние от наша страна можем да съдействаме и да ви предложим различни места на които да се проведе дългоочакваната среща с вас. Едно от предложените места за осъществяването на срещата ни   е сградата на бългаеското училище в града. Подчертавам, че това е само предложение, в никакъв случай налагане на мнение. Можем да се обърнем за съдействие и безвъзмездно предоставяне на зала към нашите партньори в лицето на община Малага. Решението за часа и мястото на срещата е ваше, от нас са само препоръките и предложенията!

Моля уведомете ни когато имате вече изготвена програма за визитата ви в нашия град. Ако имате нужда от каквото и да било съдействие, можете да се обърнете към нас – за нас ще бъде чест да помогнем  доколкото ни е възможно.

С Уважение

Анита Търпанова

председател на асоциация  “Другата България” в Малага

координатор на Временните обществени съвети, Малага

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *