HomeUncategorizedНакъде върви висшето образование в България?

Comments

Накъде върви висшето образование в България? — 2 Comments

 1. Марио, поздравления за този материал!
  Не знаех, че вече си в България… Аз бях 40 години във Фармацевтичния факултет (София) и съм се нагледал и наслушал на какви ли не чудеса! Според мен няма спасение. Отдавна съм се отказал да пиша по тези теми, единствено отвреме-навреме пускам по нещо в моя блог.
  Ще ти бъда благодарен, ако ми обясниш какво е “ФПН”?
  Впечатлен съм от професионалната ти биография! Аз знам само до заминаването ти във Финландия.
  Поздрави,
  Иво Иванов

  • Здравей Иво,
   Приятно ми е да те чуя.
   Тъжно е, че общото мнение на българите (в БГ и чужбина), които все още се вълнуваме от съдбата на Отечеството е, че “няма спасение”. Да, зная, че има много размисъл, истина и тъга в тези думи, но решение трябва да има. И вероятно едно друго, по-зряло поколение българи (може би най-младите, които са в чужбина) ще го намерят !. Пример за това са румънците. Ние се провалихме! Но най-важното е да я има България. А най-страшното е именно тук:губим национална памет, култура, език. И всичко това се случва през “образованието”. Преживях го с очите, разума и сърцето си! “Любопитството” ми да надникна там ми струва скъпо…Претендирам, че познавам достатъчно историята на Западната цивилизация, за да кажа, че едва ли има друг подобен случай на целенасочено “самоунищожение”, дори и на по-малка културна общност от българската.
   “ФПН” е Факултет по природни науки, но в случая не става въпрос за никакъв факултет, и още по-малко за науки….
   Би ли посочил интернет адреса на блога си.
   Поздрави,
   Марио
   P.S. БАН е в същото мизерно състояние. Остава ми личното задоволство, че успях да се докосна до “кухнята” на истинската наука и учени, и то в най-фундаментална и върхова област-bioNMR spectroscopy/structural biology.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>